Taxa lui Caron

CUPRINS:

TIMP
Timpul
Presiunea timpului
La presion del tiempo
Pierderea timpului
Agonia cifrelor repetate
The Agony of Repeated Numbers
Cometa
Binele de maine
El bien de mañana

VIATA
Omul si Pamantul
Man and the Earth
Lumina de Paste
Euforie
Pentru ca existi
Because you are alive
Por que existes
Aproape departe
Near far
Eu, Tu si Noi
Yo, Tu y Nosotros
Datorie si viata
Debt and life
Bleu
Blue
Cheia cerului
The key to heaven
Dilema
M-as bucura!...
Neimplinire
Ruperea
Noaptea
Omul ciclic
The cyclic man
Cat imi lipsesti!
Cuanto me haces falta!
Cedare
Si totusi trece!
Muza apusa
Egali
Dimineata sperantei
Padurea vietii
Ingeri patati
Sfarsitul veseliei
Moartea filozofului
Copilul si catelul
Oameni si caini
Suferinte de caine
Caini tristi!
Curtea parinteasca
Tristetea caderii
The sadness of the fall
Diamantul si tarana
Imposibila masura
Alb
Blanco
A fi si a nu sti
A fi sau a avea
Dor de Sulina
Weekend de joi
Weekned de jueves
Poezia vietii
Cusur
Nunta de poet
Bucurie pesimista
Tristete optimista
Singuratate
Fara suflet
Sin alma
Sunt sanatos?
Boala
Hard si soft
Hard and soft
Surorile
Scrie poezie!

VIS
Femeia din vis
Dor
Visul

GAND
Singur
Arta sau muza?
Martisor
Martisor cu trei fire
Pixul sau pumnalul
Femeie
Perpetuum feminin
Iarna pe ulita, news
Unde suntem?
Infernul din noi!
Gand
Taxa lui Caron
Omul munte
Gand de primavara

IUBIRE
Ping-pong cu ganduri
Tennis with feelings
Trezirea in iubire
Awakening in love
Cand iubesti
When you love
Loving
Sufletul tau
Declaratie de iubire
Love declaration
Iubire imposibila
Cand nu iubesti
Revenire
Flacara vie
Asa vrei tu?
Dar ceresc
Iubirea de dincolo
Te caut
Flori de mormant

CREATIE
Creatie divina
Alternativele creatiei
Eminescu divin!

Bio-bibliografie Nicolae VASILE

 

DESPRE AUTOR:

Nicolae VASILE - CV Literar:

Data si locul nasterii: 16 Iunie 1954, Ludesti, Dambovita
Parinti: Gheorghita si Stefan
Ocupatie: Profesor universitar.
Studii liceale la Gaesti si Mangalia, studii universitare si doctorat in stiinte tehnice la Bucuresti.
Membru al Societatii Scriitorilor Targovisteni din 2011.
Debut literar in volum: Punctul de sprijin, Editura Mediamira din Cluj-Napoca, 2000.

PUBLICATII:

Lucrari tiparite:
Punctul de sprijin, Editia 1, Editura Mediamira, Cluj-Napoca, 2000,
Punctul de sprijin, Editia a 2-a, Editura AGIR, 2007,
Echilibrul Marinarului, Editura AGIR, 2006,
Stiinta si prejudecati, Editura Electra, 2010,
Reinventarea omului, Editia 1, Editura Bibliotheca, Targoviste, 2011,
Reinventarea omului, Editia a 2-a, Editura Bibliotheca, Targoviste, 2012.

Lucrari on-line: 
http://www.agonia.ro/index.php/author/0039629/Nicolae_VASILE

Referinte critice:
Aurelian Ionut, Revista Cristalul, Nr. 8, 2001, p.6
Emil Vasilescu, Biblioteca, Nr.8, 2002, p. 247-248, Cristi Groza, Revista Apollon, Nr. 20, 2011
Constantin P. Popescu, Blog Semn de carte, 5 decembrie 2012

Premii literare:
Reinventarea omului, Premiul „Costache Olareanu“ al Societatii Scriitorilor Targovisteni, pentru eseu, pe anul 2012.

Activitati literare:
Conduce Cenaclul literar „Literar ing“ al AGIR si coordoneaza publicatia cu acelasi nume, care apare ca supliment literar al revistei Univers Ingineresc.


Aprecieri critice:

Emil Vasilescu „Un Moromete al stiintelor exacte“, Revista Biblioteca, 8/2002

„Nicolae Vasile face parte dintre oamenii scrisului, fara a dori neaparat sa se considere scriitor. Cartea sa, Punctul de sprijin se imparte egal intre jurnal, document, reportaj si gandire literara. Aceasta din urma ofera o structura volumului, are functie de liant intre diferitele modalitati narative pentru a alcatui intregul. Nicolae Vasile nu are nevoie de fictiune pentru a se reconstrui prin scris. Spiritul exact, de om de stiinta, cercetator avizat, profesor universitar si manager general al unui mare institut de cercetari, afla in propria substanta de viata materialul necesar sustinerii epice. Si o face atent, echilibrat, aproape rece, fara efuziuni sentimentale sau lungi introspectii teoretice. Scrisul sau este preocupat sa cuprinda o viata trecuta, in mijlocul careia se afla propria-i persoana, dar si un anumit mediu familial, parte a unui univers social complex. Avand la temelie adevarul existentei, Punctul de sprijin se revendica speciei Bildungs Roman-ului, prin grija cu care urmareste devenirea personajului central. In jurul lui Alexandru si din amintirile sale se dezvolta naratiunea incarcata de fapte adevarate, de la anii copilariei, pana la ultima pagina.

Pornit din lumea satului dambovitean, parcurge o copilarie deloc idealista, dar fasta, pana cand o banala accidentare la o miuta in curtea scolii il transfera pentru multa vreme in universul sanatorial. Capacitatea intelectuala a copilului, un fel de Moromete al stiintelor exacte, il aduce insa mereu in frunte. Ascensiunea profesionala, viata de familie, implinirea ca om de stiinta, cu burse de studiu in tari ale Apusului, ii multumeste fiinta fara a-i face tangibila fericirea. Finalul cartii il gaseste pe protagonist intr-un moment de reflectie vecin cu pesimismul. Cum spunea Blaga, „o carte e o boala invinsa“, pare a actiona rasturnat in cazul lui Nicolae Vasile, implinirea de sine fiind pusa in discretie in umbra mereu schimbatoare a timpului.


Cristi Groza: Omul dus de dorinte

Autorul eseului Reinventarea omului, Revista Apollon, 20/2011, publicat de Editura Bibliotheca in anul 2011, face o apreciere a comportamentului uman utilizand instrumente matematice. El afirma „Ca om de tehnica, inventator, dascal am fost tentat sa cred ca omul nu are limite in inventivitatea lui, de cate ori a mai depasit cate o bariera. Dar exista o latura a creativitatii pe care omul nici macar nu si-a imaginat-o si anume auto-reproducerea creatiilor sale.

Omul a creat automobile, avioane, roboti, dar nu a reusit, nici n-a incercat, nici macar nu si-a imaginat reproducerea acestora dintr-un fel de samanta. Samovarul nu s-a nascut, n-a crescut si n-a devenit locomotiva. Dumnezeu a creat omul, animalele, plantele si acestea se reproduc, cresc, traiesc si mor. La fiecare trecere de la o faza la alta, aceste creatii au dorinta de a fi mai bine in faza urmatoare si se adapteaza la conditiile mereu schimbatoare.

Chiar si la moarte omul spera sa-i fie mai bine dupa. Dorintele ne diferentiaza pe noi, creatii ale lui Dumnezeu, de creatiile noastre, inventiile noastre, oricat de complicate ar fi acestea. Tot dorintele, insa, ne si indeparteaza de Dumnezeu. Religiile de tot felul au incercat sa propovaduiasca omul fara dorinte lumesti. Acestea au creat Raiul, sau altceva similar, ca rasplata a acceptarii lipsurilor din timpul vietii. A fost un esec. S-a creat un om ineficient. Socialismul a incercat la fel sa promoveze omul fara dorinte inventand „omul unic“ intr-un „comunism biruitor“. A fost alt esec. S-a creat un sistem ineficient bazat pe oameni fara initiativa. Capitalismul de cumetrie de astazi a exacerbat dorintele. Sa deducem ca s-a terminat cu ineficienta?“

 

Constantin P. Popescu, 5 decembrie 2012, despre eseul Reinventarea omului 
http://semnul-de carte.blog spot.ro/search/label/Nicolae Vasile

Editia a doua a volumului „Reinventarea Omului“, autor Nicolae Vasile, este un eseu cu puncte de vedere interesante, care sunt urmarea unei cariere profesionale de exceptie, dar si a observarii atente a lumii de azi in toate segmentele sale. Cu intelepciune si dedicare, lucrarea alcatuieste o analiza a starii de fapt a Romaniei ultimilor ani, cu observatii si propuneri, cu sugestii demne de meditatie si multe intrebari. Este menirea oricarui eseu, aceea de starni si provoca la gandire, fara a avea pretentia suprematiei unor idei. Cu o modestie rara, Nicolae Vasile isi expune ideile cu laudabila obiectivitate, fara orgolii sau dispret, un lucru demn de toata lauda.

Cele trei parti ale cartii aduc in lumina problemele complexe ale omului contemporan, pornind de la credinta, dorinte si nazuinte pana la delicata problema a iubirii. Omul, aflat sub vremi, dar capabil de schimbari atat in bine cat si in rau, este subiectul central al cartii. Astfel, inca din prima parte - Omul dus de dorinte - este adus in discutie un model triunghiular al omului. Cele trei laturi - Binele, Raul si Dumnezeu - sunt cele care pot determina multiple evolutii / involutii in perimetrul acestei figuri geometrice, care poate fi, in cazul ideal, un frumos si echilibrat triunghi echilateral, sau dimpotriva, o figura cu una din laturi tinzand catre infinit sau spre zero. Este un model matematic, dar dezvaluind nenumarate posibilitati de adaptare la ceea ce autorul numeste tunelul timpului pe care fiinta umana il parcurge, uneori doar partial libera, intre nastere si trecerea dincolo de viata.

Partea a doua - Inovarea tehnologica si pacatele lumesti din jurul acesteia - contine o suma de capitole dedicate inovarii tehnologice romanesti, cu toate calitatile ei (multe, de altfel), cu toate pacatele si complicatiile intalnite inainte si dupa revolutia din decembrie 1989.

Tezaurul nativ al poporului roman este un subiect interesant al cartii, pe care Nicolae Vasile l-a putut examina indeaproape in anii carierei sale. Aceste deosebite fiinte umane, inventatorii, acesti eterni visatori, i-au fost alaturi, i-a cunoscut bine si fiecare aduce o poveste personala din care autorul socoate demn de lauda a trage invataminte pe care ni le impartaseste. Se spune ca ideile originale sunt intotdeauna simple, dar pana nu se iveste cel destinat a le observa nu pot prinde viata. Este cazul acestor povesti cu si despre inventatori, care se incheie cu un omagiu adus celor romani de-a lungul vremii, prin enumerarea unor mari nume de descoperitori fara de care, cu siguranta, lumea de azi ar fi avut o alta infatisare.

Partea a treia - Inovarea in viata si pacatele ei divine - continua seria povestilor legate de inventivitate si creatori intr-un mod mai complex, combinand experienta personala de viata a autorului cu largi teme filosofice care definesc aceasta carte ca un veritabil eseu. Sunt trecute in revista asa-numitele statii de viata, asteptarile fiecarei etape a experientelor traite, constientizate, in limitele triunghiului miscator prin tunelul timpului definit in prima parte. Opinii personale, clar exprimate, dar si intrebari firesti provoaca cititorul la reflectie. Este o fina analiza a starii omului veacului XXI, avand in fata probleme din ce in ce mai numeroase si mai grave, intr-o continua miscare, necesitand adaptari rapide si solutii la fel de rapide. Ca un fir rosu, lucrarea e strabatuta de ideea de creativitate, poate un dar divin in forma lui cea mai pura.

Ultimele capitole descriu aplicarea modelului complex al teoriei sistemelor mai intai la nivel individual, apoi al institutiilor, extins pana la nivelul tarii si chiar al unui intreg continent. Ca o nota aparte, aici incep sa apara poezii ale autorului, dand lucrarii o nota de caldura umana care ajuta intelegerii. E sugestiv si incitant titlul ultimului capitol - Omul ciclic - capitol ce poate fi singur un eseu de sine statator.

O frumoasa si personala impartasire a unei bogate experiente de viata, o implinire a unor ani de studii si observatii pe care Nicolae Vasile se simte bucuros sa le ofere cititorului in aceasta a doua editie a volumului Reinventarea Omului la prestigioasa editura Bibliotheca.