Prof.dr.ing.Cerc.1 Mihaileanu Andrei

  • Prof.dr.ing.Cerc.1 Mihaileanu Andrei
  •      Membru decedat
  •      Electrotehnica, Energetica
  • 05 martie 1923

Experienta profesionala

Andrei Mihăileanu, n. 5 martie 1923, Arad . 

Urmează cursurile Politehnicii din Bucureşti– Facultatea de Electromecanică, pe care o absolvă în anul 1945 ca şef de promoţie . Işi susţine Teza de doctorat în anul 1972 avand conducator de doctorat o personalitate marcanta a electrotehnicii : academicianul Remus Răduleţ . Subiectul tezei de doctorat : “Efecte de instabilitate dinamică a golurilor de tensiune din nodurile cu sarcină sincronă şi asincronă a sistemelor energetice” prefigurează domeniul tehnic în care va acţiona pe tot parcursul carierei sale , deosebit de fertilă prin rezolvările tehnice pe care le-a dat .Activând în numeroase unităţi ale sistemului energetic : Concordia – Câmpina ( 1945-1947 ) , Societatea Română de Gaz şi Electricitate ( 1945-1953 ) se distinge prin ingeniozitatea soluţiilor tehnice date şi prin calităţi manageriale de excepţie . Este promovat în Direcţia Generală Tehnică a ministerului Energiei ( 1953-1957 ), ocupând şi funcţia de Director Tehnic, până la aceea de Director general ( 1965- 1967 ). Cunoştinţele sale teoretice dublate de o excelentă experienţă de exploatare a sistemului energetic , l-a condus spre promovarea sa în funcţia de Director General al Institutului de cercetări şi modernizări energetice ( ICEMENERG ) , unitate care a devenit de referinţă în cercetarea energetică . Este cunoscut în lumea specialiştilor energeticieni prin contribuţiile sale aduse la stabilirea criteriilor de stabilitate , protecţia sistemelor energetice , dezvoltarea analizoarelor de reţea , repartizarea prin modelare analogică a sarcinilor între centralele electrice , reglarea automată a frecvenţei , studiul regimurilor dinamice. 
In paralel cu activitatea inginerească activează în învăţământul universitar predând în cadrul Catedrei Prof C Budeanu , cursurile de Bazele electrotehnicii şi Măsurări Electrice . 
Inventator şi autor a numeroase lucrări publicate în ţară şi străinătate , a fost Preşedintele Comitetului Român al Conferinţei Marilor Reţele Energetice ( CIGRE ) promovând, cu rezultate excelente, energetica românească .

Activitatea sa a fost răsplatită cu ordine şi medalii ale statului român . 

Decedat : 2006