Prof.dr.ing. membru corespondent al Academiei Romane Chiriacescu Sergiu

  • Prof.dr.ing. membru corespondent al Academiei Romane Chiriacescu Sergiu
  •      Membru decedat
  •      Mecanica tehnica
  • 18 octombrie 1940

Experienta profesionala

Sergiu T. Chiriacescu, n.18 octobrie 1940, comuna Unirea din judeţul Călăraşi. 

Este absolvent al Liceului Nicolae Bălcescu din Călăraşi şi al Facultăţii de Mecanică a Institutului Politehnic din Braşov. A obţinut titlul de doctor inginer (1971) în Mecanică Tehnică, la Institutul Politehnic din Iaşi. In prezent este profesor la catedra Rezistenţa Materialelor şi Vibraţii a Universităţii Transilvania din Braşov şi conducător de doctorat în domeniul ingineriei mecanice. A fost invitat pentru stagii de documentare şi prelegeri la Université de Beçanson, Techniche Hogeschool Eindhoven etc.

Are contribuţii ştiinţifice notabile privind: dinamica maşinilor, analiza sistememor dinamice, comportarea materialelor la sarcini statice şi dinamice.

A publicat 12 tratate şi manuale şi 132 articole de specialitate în reviste din România, Bulgaria, Canada, Cehoslovacia, Germania, Italia, Spania. A prezentat peste 90 de lucrări la diverse manifestări ştiinţifice din ţară şi din străinătate .

Din anul 1980 este referent ştiinţific la Zentralblatt fur Mathematik. Face parte din colegiile de redacţie ale mai multor publicaţii ştiinţifice. 

Este laureat al premiului Aurel Vlaicu al Academiei Române, membru corespondent al Academiei Române, Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice din Chişinău, al Universităţii din Petroşani, al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca şi al Academiei Tehnice Militare din Bucureşti. 

In anul 2001 i-a fost acordată distincţia Serviciul Credincios cu grad de Comandor.

A deţinut o serie de funcţii, dintre care : rector al Universităţii Transilvania din Braşov (1990-2004); preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor (1996-2004); membru în Consiliul Naţional de Evaluare şi Acreditare Academică; membru şi vicepreşedinte al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare; preşedinte al Societăţii Naţionale de Mecanică Teoretică şi Aplicată; prefect al judeţului Braşov (1990); senator în Parlamentul României (1996-2000).

Decedat: 2010.