Prof.dr.ing. Ancusa Victor Romulus

  • Prof.dr.ing. Ancusa Victor Romulus
  •      Membru decedat
  •      Inginerie mecanica
  • 17 martie 1942

Experienta profesionala

Victor Romulus Ancuşa, n.17 martie 1942, Sibiu. 

Absolvent al Institutului Politehnic Timişoara-Facultatea de Mecanică, specialitatea maşini hidraulice şi pneumatice (1959- 1964). Si-a susţinut doctoratul la Institutul Politehnic Timişoara cu teza ”Determinarea curbelor de sensibilitate la cavitaţie ale unui profil hidrodinamic, ţinând cont de de influenţa conţinutului de nuclee din apă” (1973). A parcurs toate treptele unei cariere universitare ocupând funcţia de profesor din anul 1992. Este autorul a numeroase lucrări ştiinţifice apărute sub formă de volume (14), 145 rapoarte tehnice, brevete de invenţie. 

Domeniile de interes ştiiţific pe care le-a dezvoltat au fost : hidrodinamica turbo maşinilor şi a reţelei de profile, influenţa cavitaţiei şi dinamica bulei cavitaţionale, construcţia pompelor speciale pentru industria chimică. 

A primit premiul Henri Coandă (1991) pentru setul de lucrări, cercetări teoretice asupra caracteristicilor profilelor aerodinamice singulare şi în reţea. In domeniul turbomaşinilor este printre primii specialişti care elaborează metoda teoretică pentru calculul şi trasarea câmpurilor hidrodinamice la rotoarele axial simetrice, apelându-se la diferenţe finite. Contribuţii originale a avut şi în domeniul influenţei construcţiei şi a dinamicii hidrocavitaţionale, modelării şi distribuţiei nucleelor de aer din apă. Relaţiile stabilite au fost menţionate şi se utilizează  în prezent în practica inginereasca. 

Decedat: 11 iulie 2002